Calathea

Wisselend assortiment

Let op, wij hebben een wisselend assortiment! Niet alles is altijd op voorraad en OP=OP. Als u voor een specifieke plant komt kunt u het beste vooraf informeren via de telefoon: 0180-631511 of stuur een appje naar 06-86868571.

Beschrijving

Calathea’s zijn prachtige en populaire kamerplanten vanwege hun opvallende bladtekeningen en luchtzuiverende eigenschappen. Hier zijn enkele verzorgingstips voor een Calathea:

  1. Licht: Calathea’s gedijen goed bij helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden en de kleuren kan vervagen. Plaats je Calathea bij voorkeur in de buurt van een raam op het oosten of westen, waar hij voldoende licht krijgt zonder blootgesteld te worden aan direct zonlicht.
  2. Water: Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd dat de grond doorweekt raakt. Calathea’s hebben graag vochtige omstandigheden, maar zijn gevoelig voor overbewatering. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten licht opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Geef bij voorkeur lauw, zacht water om de kans op bladverkleuring te verminderen.
  3. Luchtvochtigheid: Calathea’s gedijen in een vochtige omgeving. Als de luchtvochtigheid in je huis laag is, kun je de luchtvochtigheid rond de plant verhogen door regelmatig te sproeien met water, een luchtbevochtiger te gebruiken of door de pot op een schaal met vochtige kiezels te plaatsen.
  4. Temperatuur: Calathea’s gedijen goed bij normale kamertemperaturen tussen 18-24°C. Ze zijn gevoelig voor koude tocht, dus vermijd tochtige plekken.
  5. Grond: Gebruik een goed doorlatende potgrond die vocht vasthoudt maar niet te lang nat blijft. Een mix van potgrond voor kamerplanten met toegevoegde perliet of vermiculiet kan geschikt zijn.
  6. Voeding: Voed je Calathea tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) eens per maand met een uitgebalanceerde vloeibare meststof, verdund tot de helft van de aanbevolen sterkte. Geef tijdens de herfst en winter minder vaak voeding, omdat de groei van de plant meestal vertraagt.
  7. Snoeien: Verwijder regelmatig dode, beschadigde of vergeelde bladeren om de plant gezond te houden. Snoei ook eventuele lange, ongewenste stengels om de vorm van de plant te behouden.